opc_loader

Wensenlijst

0 Euro biljet Frankrijk 2018 - Paris

Paris (Parijs) is de hoofdstad van Frankrijk. De agglomeratie Parijs heeft ongeveer 10.000.000 en daarmee is het de op-één-na grootste van de Europese Unie.

Parijs is gesticht omstreeks het begin van de christelijke jaartelling en stond bekend als Lutetia. De vroegste nederzettingen waren gebouwd op île de la Cité en de oevers van de Seine. De stad groeide snel doordat er meerdere belangrijkste handelsroutes rondom de stad lagen. Ten tijde van de Frankische overheersing werd Parijs een centrum van cultuur en religie, met de Notre Dame de Paris als middelpunt. Vanaf de 11e eeuw was Parijs de zetel van de Franse koning en daarmee hoofdstad van Frankrijk.

In de late middeleeuwen was Parijs grootste stad van de christelijke wereld. De stad werd het middelpunt van de verlichting en de Renaissance. De mode van Europa werd jarenlang bepaald in Parijs en in het bijzonder het Paleis van Versailles met de bekende koning Lodewijk de XIV.Ook allerlei revolutionaire ideeën werden hier bedacht door kunstenaars, politici en denkers. De Franse revolutie was de eerste opstand tegen een koning waarbij deze is afgezet en is vervangen door een volksvertegenwoordiging.

Tijdens de regering van Napoleon III (kleinzoon van Napoleon I) werden grote overbevolkte delen van de stad gesloopt en werden drukbevolkte, nauwe, vervuilde straten vervangen door brede boulevards met ruime huizen, de Champs-Elysée is hiervan een bekend voorbeeld. Veel gebouwen uit deze tijd zijn in neobarokke stijl zoals het Opéra Garnier.

Na de val van Keizer Napoleon III brak een gouden periode van economische- en technologische groei aan; fin de siècle (eind van de eeuw). Voorbeelden hiervan zijn de Exposition Universelle de Paris met de Eiffeltoren.

Op het biljet zijn de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de Notre Dame de Paris te zien. Onder deze gebouwen staat de Pont Alexandre-III.

UEAE

4,95

Verkocht

Zet op uw wensenlijst

Alternatieve artikelen op basis van:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items