opc_loader

Wensenlijst

Schrijf u nu in en ontvang onze nieuwsbrief. Hierdoor mist u nooit meer een nieuwe uitgifte en bent u altijd op de hoogte van onze nieuwe voorraad en acties.

0 Euro biljet Haïti 2019 - Toussaint l'Ouverture (1743-1803)

Toussaint l'Ouverture (1743-1803), was de leider van de Haïtiaanse revolutie en de eerste president van dit Caraïbische land. Deze revolutie (1791-1804) was de enige succesvolle slavenopstand op het Westelijke Halfrond en leidde tot de stichting van een Haïti; een republiek waar de meerderheid van de bevolking slaaf was en Afrikaanse oorsprong. Door zijn militaire vaardigheden kreeg l'Ouverture de bijnaam ‘Le Napoléon Noir’ (De zwarte Napoleon). 

De slavenopstand viel samen met de Franse revolutie (1789-1793) en de verklaring van deze nieuwe republiek omvatten regels over de rechten van de mens. Deze idealen inspireerde Toussaint Louverture om een opstand te beginnen in zijn thuisland en kolonie van Frankrijk Saint-Domingue, de oude naam van Haïti. Gesteund door Engelsen en Spanjaarden, die in oorlog waren met Frankrijk, werd Haïti in 1804 onafhankelijk. Louverture heeft dit niet meer meegemaakt aangezien hij in een Franse gevangenis is gestorven aan een longontsteking op 59-jarige leeftijd.

HTAA

8,95
x
Zet op uw wensenlijst