opc_loader

Wensenlijst

Schrijf u nu in en ontvang onze nieuwsbrief. Hierdoor mist u nooit meer een nieuwe uitgifte en bent u altijd op de hoogte van onze nieuwe voorraad en acties.

0 Euro biljet Slowakije 2019 - Bratislava Castle 1

Bratislava (Duits: Pressburg, Hongaars: Pozsony) is de hoofdstad van Slowakije en tevens de grootste stad van het Oost-Europese land. Bratislava telt ongeveer 430.000 inwoners en is na Luxemburg stad en Hamburg de rijkste regio van de Europese Unie.

Bratislava werd voor het eerst genoemd in 907 maar is al sinds de steentijd bewoond. In de 9e en 10e eeuw werd de regio rondom Bratislava onderdeel van het Hongaarse Rijk en de Hongaarse koning Stefan I bouwde hier een vesting. Rondom dit bouwwerk zou later Bratislava ontstaan. In de periode tijdens en na de kortstondige Turkse bezetting van Budapest werden in Bratislava de Hongaarse koningen gekroond en vergaderde het parlement hier.

Toen Slowakije en Bratislava in 1918 onafhankelijk werd van Oostenrijk-Hongarije en samen met Tsjechië een onafhankelijke staat vormde (Tsjecho-Slowakije) was de meerderheid van de bevolking nog Hongaars of Duits. Pas in de jaren 30 werd Bratislava een stad waar de Slowaken een meerderheid vormden. In 1939 werd Tsjechië geannexeerd door Duitsland en werd Slowakije kortstondig onafhankelijk, na de overgave van Nazi-Duitsland werd Slowakije vervolgens weer onderdeel van Tsjecho-Slowakije en bleef dit tot de splitsing in 1993. Sindsdien is het een bruisende stad met een snelgroeiende economie, de snelste groei vond plaats na de toetreding van Slowakije tot de EU. 

Op het biljet is het Bratislavsý Hrad te zien, het Hongaarse kasteel uit de 9e eeuw waar later Bratislava zou uit ontstaan. De huidige façade stamt uit de renaissance.

EEAB-1

19,95
x
Zet op uw wensenlijst

Alternatieve artikelen op basis van:

Alternatieve artikelen: