opc_loader

Wishlist

  • Nederlands
  • English
Subscribe to our newsletter now

0 Euro Biljet Ierland 2018 - Ireland Harp

Ierland (Iers: Éire) is een land ten westen van het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 4.800.000 inwoners.De hoofdstad is Dublin

Ierland werd rond de geboorte van Christus bewoond door de Kelten, een volk uit de Alpen. Het land is nooit gekoloniseerd door de Romeinen en had daardoor een cultuur die sterk afweek van de rest van de Britse eilanden. Rond de 4e eeuw bracht Sint Patrick het Christendom naar het eiland, zijn heiligendag wordt nog steeds uitgebreid gevierd.

Rond 1500 viel een steeds groter deel van Ierland in Engelse handen. Gedurende deze periode wisselde de Engelse bevolking ook van geloof; de reformatie vond plaats en de Engelse koning bekeerde zich tot het protestantisme. De Ierse bevolking bleef loyaal aan de katholieke kerk en verergerde de spanningen met het buurland Engeland. In 1800 werd Ierland volledig geannexeerd en bleef dit tot 1922.

In de 19e eeuw werd Ierland getroffen door de Grote Hongersnood van 1845-1849. Ierland had voor deze hongersnood ongeveer 8 miljoen inwoners waarvan 1 miljoen stierven van de honger. Er volgde massale immigratie naar de VS en in 1900 telde Ierland slechts 3 miljoen inwoners. Het land was zeer arm en er woede een burgeroorlog tegen de Britse regering. Bij de onafhankelijkheidsverklaring in 1922 was Ierland een berooid land met een hoge emigratie. Ook bleven er politieke spanningen met het Verenigd Koninkrijk door de status van Noord-Ierland, dat binnen het VK bleef. Deze onlusten duurde tot 1997.

In de jaren 90 leefde Ierland economisch op en is nu één van de rijkste landen van de Europese Unie met de hoogste bevolkingsgroei, een zeer groot contrast met de 19e en de 20e eeuw.

Op het bankbiljet staat de harp afgebeeld; het nationale instrument van Ierland. De harp komt terug op het wapenschild van het land en de euromunten. 

TEAA

8,95
x
Add to wishlist
0 Euro Biljet Ierland 2018 - Ireland Harp does not have any reviews yet. Share your experiences and post a review.

Matching Products For:

Alternative Products For: