opc_loader

Wishlist

  • Nederlands
  • English

0 Euro biljet Frankrijk 2018 - Jeanne d'Arc

Jeanne d’Arc (Joan of Arc, 1412-1431) was een Franse heilige en legeraanvoerder gedurende de Honderdjarige Oorlog (1337-1453), een conflict tussen het Frankrijk en Engeland om de Franse troon. Toen de laatste koning van het Huis Capet (Karel IV de Schone) stierf waren er geen wettige troonopvolgers en was de Franse troon onbezet. Er volgde een oorlog die 116 jaar duurde waarbij Frankrijk aanvankelijk aan de verliezende hand was, het kantelpunt tijdens deze oorlog was het beleg van Orléans onder leiding van Jeanne d’Arc.

Jeanne werd geboren als boerenmeisje van eenvoudige komaf. Op haar 13e hoorde zij stemmen van heiligen en de aartsengel Michaël die haar vertelden dat zij de kroonprins van Frankrijk moest ondersteunen en het beleg van Orléans beëindigen. In 1428 was Frankrijk aan de verliezende hand en hadden de Engelsen Frankrijk bijna volledig onder controle. Jeanne d’Arc kreeg 5.000 troepen toegewezen van de Franse legerstaf en het lukte haar, zonder enige ervaring in het leger en op 16-jarige leeftijd, om Orleans te bevrijden. Deze bevrijding was een heropleving van het Franse moraal en een kantelpunt in de oorlog.

De Engelsen zagen het wonderlijke boerenmeisje als gevaar en loofden een prijs uit op haar gevangenschap. In 1430 werd zij na een expeditie gevangengenomen door de Bourgondiërs en uitgeleverd aan de Engelsen. De Engelsen beschuldigen Jeanne van hekserij en veroordeelden haar tot de doodstraf. In 1431 stierf Jeanne d’Arc op de brandstapel op 19-jarige leeftijd.

UEKW

8,95
Add to wishlist

Matching Products For: