opc_loader

Wishlist

0 Euro biljet Frankrijk 2019 - Atelier des Lumières - Van Gogh

Vincent van Gogh (1853-1890) was een Nederland schilder, zijn werk valt onder het postimpressionisme en was voor de tijd zeer revolutionair. Vincent van Gogh wordt als een van de grootste schilders van zijn tijd gezien maar deze erkenning kreeg hij pas na zijn dood.

Van Gogh werd geboren in het Brabantse Zundert en kwam in 1869 in aanraking met kunst. Zijn eerste baan was bij een Frans kunsthandel in Den Haag waar hij kennis ontwikkelde van de beeldende kunsten. Toch werd hij ontslagen en besloot hij zich te verdiepen in het geloof. Na enkele banen als hulpprediker, evangelist en een mislukte theologie studie werd dit ook een mislukking. Van Gogh kreeg hierna zijn eerste depressie.

Zijn broer Theo (1857-1891) adviseerde Vincent om te gaan schilderen. Theo had inmiddels een succesvolle carrière als kunsthandelaar en zag potentie in zijn oudere broer. Vincents beroemde schilderij ‘de Aardappeleters’ (1885) werd één van zijn eerste werken.

Vincent begon zich te ontwikkelen als waardig kunstenaar en verbleef in meerdere steden om inspiratie op te doen en kennis te vergaren. Zo heeft Vincent respectievelijk in Brussel, Antwerpen en Parijs, Drenthe en Arles (Zuid-Frankrijk) gewoond.

Vincent had een explosief karakter en kon onvoorspelbaar en agressief zijn. Ook door depressies en ziektes raakte hij steeds verder verbitterd. Door zijn mentale aandoeningen kreeg hij hallucinaties en heeft hij in een vlaag van verbijstering zijn oor afgesneden. Deze aandoeningen hebben hem uiteindelijk zijn leven gekost. Op 27 Juli 1890 pleegde Vincent van Gogh een zelfmoordpoging waaraan hij 2 dagen later overleed. Zijn broer Theo overleed een jaar later ook een mentale aandoening.

Vincent van Gogh was tijdens zijn leven geen gevierd artiest en de waardering voor zijn werk kwam pas later. Zijn gehele leven heeft hij in slechte gezondheid en relatieve armoede geleefd.

UEDH

5,95

Sold Out

Add to wishlist

Matching Products For: