opc_loader

Wishlist

  • Nederlands
  • English

0 Euro biljet Nederland 2019 - Market Garden Arnhem Bridge

Market Garden was de naam van het geallieerd offensief in de Tweede Wereldoorlog. Drie maanden na de landingen in Normandië (6 Juni 1944) hadden de Amerikanen, Britten en Canadezen al een groot deel van Frankrijk en België bevrijd. Op 13 en 14 September 1944 werd Maastricht bevrijd en heel Nederland hoopte dat de oorlog snel voorbij zou zijn.

Op 17 September 1944 sprongen duizenden parachutisten uit Amerikaanse vliegtuigen en landden in Brabant en Gelderland. Het doel van deze grootschalige operatie was het veroveren van de bruggen over de rivieren zodat de bevrijding van héél Nederland snel kon verlopen. In korte tijd werden Eindhoven en Nijmegen bevrijd en alleen de bruggen bij Arnhem moesten nog worden veroverd.

Bij een van de laatste bruggen (één brug te ver) wisten de Duitsers toch de positie te behouden en werd de operatie gestaakt. De bevrijding van het noorden van Nederland werd uitgesteld doordat het Ruhrgebied een hogere strategische prioriteit had. Door het mislukken van Operatie Market Garden werd de rest van Nederland pas op 5 Mei 1945 bevrijd en had een groot deel van Nederland geleden onder de zeer strenge winter van 1944-1945; de Hongerwinter.

PEAD-1

6,95
Add to wishlist

Voor dit biljet is ook een First Issue Pack (FIP) beschikbaar met de speciale eerste serienummers. Klik op de onderstaande afbeelding voor een directe link naar

First Issue Pack: Market Garden Arnhem Bridge

Matching Products For: