opc_loader

Wensenlijst

  • Nederlands
  • English

0 Euro biljet Nederland 2019 - Rembrandt Het Feestmaal van Belsazar

Rembrandt van Rijn (1606-1669) was een van de beroemdste Nederlandse schilders. Onder zijn bekendste werken behoren ‘De Nachtwacht’, ‘Het Joodse Bruidje’, 'De Staalmeesters' en de ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’. Zijn kunstwerken behoren tot de barokke werken van de Gouden eeuw. Rembrandt was internationaal bekend door zijn levendige scenes uit het dagelijks leven en zijn unieke schilderkunsten met het licht.

‘Het Feestmaal van Belsazar’ of ‘Belsazars Feest’ is een van de Bijbelse schilderijen van Rembrandt. Op het olieverfschilderij uit de periode 1636-1638, is de Babylonische kroonprins Belsazar te zien. Belsazar was de kleinzoon van de bekende Babylonische heerser Nebukadnezar II; de machtigste koning die Babylonië heeft gehad. Nebukadnezar II stond bekend als groot veroveraar en bouwheer; zowel de Hangende Tuinen van Babylon als de Poort van Ishtar zijn door deze koning gebouwd. In de Bijbel is Nebukadnezar II bekend door de ‘Toren van Babel’ en de ‘Babylonische ballingschap’ van de Joden.

Het feest dat centraal staat op dit schilderij, was ter ere van de militaire successen van Babylon. Het servies waaruit werd gedronken waren gestolen uit de Tempel van Salomon in Jeruzalem. Ineens verscheen er een hand die een tekst in een onbekend schrift op de muur schreef. Koning Belsazar vroeg aan de wijzen van Babylon het schrift te verklaren, maar geen van hen kon het schrift ontcijferen. Daarop haalde men Daniël, een jood in ballingschap, die de tekst uitlegde. Het was een waarschuwing van God vanwege Belsazars heiligschennis. Diezelfde nacht vielen de Perzen Babylon aan en werd koning Belsazar vermoord.

PEAG-6

5,50

√ Gratis verzending binnen Nederland vanaf €150,-

√ Aantrekkelijk spaarprogramma.

√ Ook bij aankoop van dit product spaart u voor korting!

Zet op uw wensenlijst

Alternatieve artikelen op basis van: