opc_loader

Wensenlijst

  • Nederlands
  • English

0 Euro biljet Nederland 2017 - Amsterdam

Amsterdam is de grootste stad en feitelijke hoofdstad van Nederland, ondanks dat de regering zetelt in Den Haag. De gemeente Amsterdam telt ongeveer 850.000 inwoners en maakt onderdeel uit van de super-agglomeratie de Randstad; 8.500.000 miljoen inwoners.

De oudste vermelding van Amsterdam stamt uit een document uit 1275, waar Graaf Floris V van Holland tolvrijheid aan de bewoners verleent. Ongeveer 25 jaar later kreeg Amsterdam stadsrechten.Amsterdam werd door de Oostzeehandel een belangrijke havenstad en groeide in de 14e eeuw uit tot de belangrijkste stad van Holland. Toch was de stad klein vergeleken met de belangrijkste handelssteden in Vlaanderen; Antwerpen en Brussel hadden 3 keer zoveel inwoners als Amsterdam.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werden Antwerpen, Brugge en Brussel zwaar belegerd door de Spaanse troepen terwijl in het noordelijke Holland veilig was; duizenden arbeiders, kooplieden en protestanten uit Vlaanderen vluchten naar Amsterdam. Hierdoor groeide de stad gestaag en werd Amsterdam de grootste handelsmetropool van West-Europa; op Parijs en London na. Tijdens deze bloeiperiode werd Amsterdam omgeven door tientalen grachten voor boten die de pakhuizen bevoorraden, veelal gevuld met specerijen en andere kostbaarheden uit de kolonies. Deze tijd wordt nu de ‘Gouden Eeuw’ genoemd; een tijdperk van waarin de Nederlanders het rijkste volk ter wereld waren en een groot deel van de wereld veroverde waaronder Curaçao, Nederlands-Indië, Kaap de Goede Hoop, Suriname, Nieuw-Nederland (New York), Ceylon, Brazilië, Taiwan en Goudkust (Ghana).

In 1672 kwam de Gouden Eeuw ten eind; het Rampjaar vond in dat jaar plaats en Nederland werd aangevallen door het Heilige Roomse Rijk, Frankrijk en Engeland. De bevolking van Amsterdam nam af tot een dieptepunt in 1815, daarna groeide de bevolking door tot de huidige 850.000. Amsterdam werd een industriele stad maar had zijn plek op het wereldtoneel deels verloren aan Berlijn, het Rurhgebiet, Parijs en London. De honderden grachten panden, zoals op dit biljet te zien, zijn een prachtige herinnering aan het rijke verleden van de stad. 

PENH

31,50

√ Gratis verzending binnen Nederland vanaf €150,-

√ Aantrekkelijk spaarprogramma.

√ Ook bij aankoop van dit product spaart u voor korting!

Zet op uw wensenlijst

Alternatieve artikelen op basis van:

Laatst bekeken items